Vorig artikel: Het ethische dilemma: hoe ver ga je in het creëren van jouw verhaal? | ||
Volgend artikel: Waarom presentatiedoelen zetten van levensbelang is |
"Wat voor programma gebruik je eigenlijk bij je presentatie?"
Het is een vraag die ik regelmatig krijg en de meeste zijn verbaasd dat het gewoon PowerPoint is.
Het programma biedt veel vrijheid en mogelijkheden en ik kies vaak de wegen die radicaal anders zijn dan wat 'gewoon' is. Daarover later meer.
Eén ding wat regelmatig nieuwsgierige vragen opwekt is hoe ik video afspeel in PowerPoint.
In tegenstelling tot vele andere presentatoren, hoef ik niet naar mijn computer te lopen en iets te doen om de video te starten.
Eén klik op mijn afstandsbediening en een moment later zitten we in de film.
Daarom: een recept om video in te voegen in PowerPoint 2010.
Eerst even twee overwegingen, voordat je aan de slag gaat met video:
Qua inhoud: zorg altijd dat jij in The Lead bent, ook al gebruik je video. Ik zie nog wel eens mensen die een presentatie starten met een video en daarna iets zeggen met de strekking:
"Dat vind ik nu ook en daar wil ik het met jullie over hebben."
Onthoud dat jij de leider bent van de groep en mensen mee neemt in jouw verhaal. Maak een punt en vertel dan: "Ik zag dit ook terug in deze video."
Op die manier onderstreept een stukje video jouw verhaal en niet andersom.
Qua uitvoering: met video heb je ineens ook geluidsversterking nodig. De ingebouwde speakers van je laptop zijn altijd ongeschikt bij een presentatie. Zit je in een groep tot 12 man, dan kan een stevige set PC Speakers net voldoende zijn.
Gebruik een speakerset met ingebouwde versterker, zo één die je ook op het stopcontact moet aansluiten.
Ga je voor een grotere groep, dan heb je meer nodig. Sommige zalen hebben ingebouwde geluidsversterking. Anders heb je een eigen versterker set nodig.
Heb je geen geluidsversterking, begin dan niet aan video.
Ik ga er vanuit dat je op YouTube een leuke video gevonden hebt en die nu wilt inplakken in je presentatie.
Dat werkt als volgt:
Vertrouw nooit, maar dan ook nooit, op internet tijdens je presentatie. Veel mensen hebben ervaren dat het internet langzaam kan zijn of een site onbereikbaar op het moment dat je die nodig hebt.
Niets zo erg als dit te ervaren als 50 hongerige mensen je aankijken. Daarom: download de video die je gaat tonen altijd eerst op je eigen computer.
Zoek de video die je wilt laten zien op op YouTube en kopieer dan het adres uit de adresbalk (bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=Pk7yqlTMvp8).
Ga naar KeepVid (http://www.keepvid.com) en kopieer daar het adres in de balk en druk op 'download' (de kleine button naast de balk, de andere buttons zijn advertenties).
Na een tijdje verschijnt een keuze menu van formats.
Kies 'download MP4' en kies, als er meer mogelijkheden zijn, daarbij de onderste keuze: het bestand met de hoogste resolutie, en het grootste bestandsformaat.
Kopieer na het downloaden het bestand naar dezelfde folder als waar je presentatie staat. Als je presentatie en de video's in dezelfde folder staan, kun je deze ook kopieren naar en afspelen op andere computers.
Voeg een nieuwe, lege dia in je presentatie in, waar je de video wilt laten zien.
Klik boven het lint op 'Invoegen' daarna helemaal rechts op het lint op 'Video' en kies 'Video uit bestand...'
Ga naar de folder van de presentatie, waar ook de video staat, en selecteer het bestand.
PowerPoint voegt een video bestand standaard zo in, dat je er met de cursor op moet klikken om de video te starten.
Uiteraard willen we bij de presentatie de presenter (afstandsbediening voor presentaties) kunnen gebruiken, dit werkt alleen als je dit wijzigt in automatisch starten.
Verder is het mooi als de video op het volledige scherm afspeelt.
Als je het video-object aanklikt (of de video net ingevoegd hebt) verschijnt boven het lint een blauw blok 'Hulpmiddelen voor Video' klik daaronder op 'Afspelen'.
In het lint verschijnen 'Video-Opties'.
Achter 'Starten:' staat 'Bij Klikken', zet deze op 'Automatisch' - daarmee start de video vanzelf als de dia in beeld verschijnt.
Klik vervolgens op 'Op volledig scherm afspelen', zodat het vinkje ervoor verschijnt. Daarmee wordt de video automatisch vergroot totdat deze het hele scherm vult.
Als je de presentatie nu start en met je presenter door de dia's gaat klikken, merk je dat de video meteen start, zodra de dia verschijnt.
Wellicht heb je een extra moment van rust nodig vóór de video. Dit kun je bereiken door een lege dia vóór de video in te plakken, en eventueel er achter.
PowerPoint laat van de video standaard het eerste frame zien. Soms is dit onhandig, omdat het eerste frame zwart is, of omdat iemand in dat frame er net, laat ik zeggen ongunstig op staat.
Een ander frame laten zien, gaat als volgt:
Een aantal videospelers kan 'snapshots' maken, dat wil zeggen het beeld dat je op dat moment ziet, als je de video op pauze hebt gezet, opslaan als plaatje.
VLC Media Player is zo'n speler, hij is gratis en je vindt hem hier: http://www.videolan.org/vlc/
Kies een mooi beeld uit de video en druk in VLC op 'Video' en vervolgens op 'Snapshot maken'.
Ga naar de afbeeldingen folder in windows (start -> Documenten -> Mijn afbeeldingen), daar vind je de afbeelding. Kopieer hem naar de folder waar de presentatie staat.
Volg nu weer de stappen om een video in te voegen, maar klik bij 'Video-opties' ook de optie 'Verbergen als er niet wordt afgespeeld' aan.
Voeg vervolgens het plaatje van het frame dat je wilt tonen in, in de dia en plak het over het video-object heen.
Als nu de video klaar is met afspelen, dan verdwijnt deze en komt het plaatje terug.
Zo heeft je publiek een visueel anker om terug te denken aan de video.
Het hangt van het doel af waarvoor je video's gebruikt. Ikzelf gebruik video's vaak als illustratie van wat ik vertel. Ik heb gemerkt dat een video idealiter tussen 1 minuut en maximaal 2 minuten duurt.
30 seconden of korter lijkt te kort voor mensen om 'in de video' te raken. En bij video's langer dan 3 minuten zakt de aandacht vaak weg. Ga, alleen als het echt niet anders kan, voor een langer fragment.
Kijk daarom kritisch naar je video fragmenten: vaak kun je de aanloop of afloop van een video wegknippen, zonder de inhoud geweld aan te doen. En soms zit de kern van een video in één minuut.
PowerPoint geeft je de mogelijkheid dat stuk uit te knippen:
Klik het video object aan, klik vervolgens op 'afspelen' onder 'Hulpmiddelen voor video' - links op het lint verschijnt een button 'Video knippen' waarmee je de video klein kunt knippen tot de kern.
Een voorbeeld presentatie, met daarin deze beschrijving met meer schermafdrukken en een videovoorbeeld, kun je hier downloaden (let op: groot bestand: 7,5 Mb).
Wat zijn jouw tips?
Gebruik je video? Zo ja: hoe en waarom?
Vorig artikel: Het ethische dilemma: hoe ver ga je in het creëren van jouw verhaal? | ||
Volgend artikel: Waarom presentatiedoelen zetten van levensbelang is |