De ervaring van Robert Kranenborg
Resultaat: zelfvertrouwen voor een ander publiek
“Met veel zelfvertrouwen stond ik over m’n vak te vertellen. Zó dat mijn spontaniteit, m’n passie tot zijn recht kwam.
Dat kon ik ín de keuken, dat wist ik. En voor vakgenoten. Nu kon ik het ook voor een tribune met driehonderd niet-vakgenoten, een publiek uit het bedrijfsleven. M’n verhaal was boeiend geworden, levendig en to the point.
De notities van mijn gesprekken met Arjan heb ik nog steeds. Voor een belangrijke presentatie lees ik ze over. Dat helpt.
Belangrijk voor mij: extra aandacht aan de logische verbindingen in m’n verhaal. En weglaten wat voor mij relevanter is dan voor mijn publiek. ”
De vraag
“Voor het eerst sinds ik uit de keuken was gegaan werd me gevraagd om voor een bedrijfspubliek te spreken. Een groot publiek, op een symposium met zes sprekers.
Hoe hou je dan je presentatie boeiend? Wat vertel je, wat laat je weg? Wanneer is een stilte op z’n plaats? Of een grap?”
Arjans input
Robert Kranenborg
Topkok, televisiepresentator en
zelfstandig culinair consultant |
“Arjan ging diep in op mijn verhaal. Hij reikte technieken aan om het voor dit publiek goed op te bouwen en over te brengen.
“Wat vragen mensen je het meest?”, vroeg hij.
“Hoe je de lekkerste biefstuk bakt.”
“Dan wil ik dat je dat op het podium vertelt. Op het juiste moment.”
Dat deed ik. En ik doe het nog steeds, want het werkt.
Arjans uitleg werd direct gevolgd door actie. Meteen oefenen. Ga het maar doen. Arjan is heel stevig in de theorie en linkt die direct aan de praktijk. Ja, dat vond ik plezierig, ik ben een praktijkmens.”